fbpxSkip to content

5 pași esențiali pentru a-ți maximiza veniturile din chirii

Veniturile din chirii își merită investiția? Dorești să faci o afacere profitabilă din închirierea apartamentului sau apartamentelor pe care le deții? Care este randamentul investiției în acest tip de afacere? Care este profitul tău lunar? Cum îl poți maximiza?

 

Să începem cu începtulul:

Varianta A: Ai un apartament și dorești să îl dai spre închiriere. În acest caz te afli într-o etapă fericită, deoarece presupunem că nu ai datorii la bancă (plata unui credit lunar) sau alte cheltuileli de acest tip.

Varianta B: Dorești să achiziționezi un apartament ca apoi să îl dai în chirie. Aici există mai multe posibilități care depind de situația financiară a fiecărei persoane (iei credit de la bancă, ai economisit suficient cât să poți face o astfel de investiție, te împrumuți de la părinți etc.)

În funcție de etapa / stagiul în care te afli, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte: în cazul variantei B, dacă dorești să recuperezi banii investiți va trebui să iei în calcul inclusiv amortizarea investiției. Această amortizare se face de regulă în ani de zile, dacă te bazezi doar pe veniturile din închiriere. După ce ai obținut suficienți bani astfel încât să îți acoperi suma investită inițial, abia apoi putem vorbi de profit. Desigur, în tot acest timp rămâi cu un bun activ (apartamentul tău) la care cel mai probabil îi va crește prețul în timp și, la un moment dat, îl vei putea vinde mai scump.

Dacă te afli în cazul variantei A, ești deja în punctul în care te poți gândi la profit. Practic, fiecare lună în care obții venituri din chirii, reprezintă o lună de venituri pasive. Dar aceste venituri sunt în totalitate pasive?

În cele ce urmează vom defini pașii esențiali pentru a-ți maximiza veniturile din chirii indiferent de varianta în care te afli.

 

Pasul 1. Stabilește totalul cheltuielilor lunare

Până te gândești cât să ceri pe chirie, este important să stabilești totalul cheltuielilor care pot include: plata ratei pentru creditul imobiliar, plata amortizării, plata cheltuielilor cu întreținerea (apă, gaz, curent, internet, reparații). S-ar putea să fie greu să stabilești o sumă fixă, de aceea este bine să te gândești cel puțin la o medie a cheltuielilor. După ce ai o imagine de ansamblu mai clară asupra acestor cheltuieli, vei știi suma minimă pe care trebuie să o ceri pentru chirie.

 

Pasul 2. Fă o cercetare de piață

Pentru a-ți maximiza veniturile din chirii, trebuie să cunoști piața. Care este media pieței în zona în care te afli? Cu cât închiriază oamenii apartamente similare cu al tău în zona în care te afli? Ține cont de condițiile oferite, zonă, publicul căruia te adresezi și alte aspecte similare.

După ce afli care sunt prețurile în zona ta, vei putea crește suma minimă stabilită la pasul 1, cu o sumă ceva mai realistă.

 

Pasul 3. Fă bine calculele

Ok, am discutat despre anumite tipuri de cheltuieli, dar te-ai gândit la toate variabilele posibile? Ce se întâmplă dacă pleacă chiriașul? Ce se întâmplă dacă nu găsești un chiriaș, iar apartamentul tău rămâne gol mai multe săptămâni la rând? Veniturile se reduc în acest caz. De asemenea, cât cheltui pentru a obține un chiriaș potrivit? Gândește-te și la:

  • comisionul agenției imobiliare (în cazul în care dorești ca viitorul chiriaș să vină prin intermediul unei agenții): asta înseamnă că 50% din veniturile primei luni de închiriere vor fi oferite către agenție;
  • gradul de ocupare: standardul de calcul general la închirierile de apartamente ne indică faptul că tot la 12 luni, există o lună în care apartamentul rămâne neînchiriat
  • cheltuieli cu reparațiile (în cazul fericit, o dată la 1-2 ani vei avea de făcut o igienizare, de zugrăvit pereții, de făcut reparații pentru noii chiriași)

 

Pasul 4. Mărește prețul chiriei

Știm că este foarte logic acest pas, însă nu toți sunt dispuși să îl facă. Motivul principal este: teama de a nu rămâne fără chiriași. Pentru a putea mări prețul chiriei, trebuie să faci ca acea chirie să își merite banii din punctul de vedere al celor care închiriază. Cum faci acest lucru?

În primul rând, discutăm aici de tehnici de marketing și promovare. Asigură-te că anunțul tău de închiriere are poze calitative sau chiar un videoclip de prezentare. Scoate în evidență punctele forte la care oamenii nu se gândesc când privesc o imagine (de exemplu, dacă apartamentul tău se află aproape de un centru comercial, un parc de distracții, o atracție turistică, de diferite puncte de interes), prezintă aceste lucruri. Oamenii sunt interesați să aibă aproape stație de bus, magazin alimentar, frizerie, coafor, sală de fitness, parc, cafenele, cluburi etc.). În anunțul de promovare trebuie să reiasă inclusiv aceste beneficii. Apoi, poți scoate în evidență inclusiv faptul că ai vecini „de treabă” care fac liniște noaptea, sau tolerează micile petreceri pe care le dai la miezul nopții fără să cheme poliția). Dacă în orașul tău au loc anual evenimente sau festivaluri importante, scoate acest lucru în evidență, mai ales dacă viitorii tăi chiriași vin din alt oraș. De asemenea poți să te adresezi și străinilor. Anunțul tău poate fi adaptat și publicat pe diferite website-uri internaționale. Există persoane care doresc să locuiască pe termen lung în România, în interes de afaceri, iar acele persoane sunt dispuse să plătească mai mult.

 

Pasul 5. Alege chiriașul potrivit

Acest lucru este deseori cel mai greu. Cum poți știi că persoana cu care vorbești va fi un chiriaș bun, care nu face probleme, care nu încalcă termenii de plată, care nu face stricăciuni și care (mai ales) va rămâne pe termen lung în apartamentul tău? Acești chiriași sunt cei mai bineveniți, dar din păcate este destul de dificil să îi găsești. Totuși, avem o soluție eficientă pentru tine în acest caz. Poți apela la RentGuard, serviciul online de verificare a chiriașilor.

De ce trebuie făcută verificarea chiriașilor? Poți afla toate detaliile despre serviciul nostru în articolul nostru de blog. De asemenea, îți recomandăm semnarea unui contract de închiriere pentru sporirea securității.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.