fbpxSkip to content

5 sfaturi pentru a evita problemele cu chiriașii

Proprietarii de imobil iau destul de repede lecții de viață în privința chiriașilor care nu sunt ceea ce par a fi la prima impresie. Totuși, uneori, chiriașii iresponsabili și problematici pot fi destul de greu de identificat.

Pe lângă pierderea banilor proveniți din chirie, cheltuielile pentru eventualele reparații și, mai multe de atât, plata unui avocat, poate să rezulte într-un proces costisitor și de lungă durată în ceea ce privește evacuarea chiriașului (ca să nu mai menționăm grijile și durerile de cap provocate).

Evitând această catastrofă, poți câștiga timp prețios și poți salva mult efort depus fără sens, prin găsirea unui chiriaș potrivit, un chiriaș responsabil și de lungă durată.

Întrebarea principală ar fi:

Cum poți evita chiriașii problematici, dar totodată să te asiguri că îți marketezi afacerea corespunzător, adresându-te chiriașilor respectabili?

Pentru asta am creat top 5 sfaturi pentru a evita problemele cu chiriașii.

 

Cine sunt chiriașii de evitat?

Chiriașii problematici, sau chiriașii de evitat, sunt persoanele care îți aduc pierderi în loc de câștiguri. Acești chiriași sunt în măsură să nu plătească chiria lunară, să îți distrugă sau deterioreze bunurile din proprietate sau chiar să ruleze afaceri ilegale în cadrul proprietății tale.

Știm bine zicala „să nu judecăm o carte după copertă”, corect? Ei bine, chiriașii cu grad ridicat de risc, nu au recomandări de la foștii proprietari, nu își pot demonstra proveniența veniturilor, se mută frecvent și, în general, sunt greu sau imposibil de verificat.

Dacă închiriezi proprietatea unui astfel de chiriaș, acest lucru poate rezulta în:

  • stricăciuni în imobilul tău sau chiar mai rău: bătăi/injurii asupra ta sau asupra vecinilor
  • pierderea sau lipsa banilor și incapacitatea de a plăti chiria (aici pot intra persoanele care sunt dependente de jocuri de noroc, alcool, droguri sau au alte vicii similare)
  • anchete ale poliției în apartamentul/casa ta – aici poți fi acuzat(ă) de complicitate (amintește-ți că un proprietar e mereu responsabil de ceea ce se întâmplă în proprietatea sa)
  • certuri cu vecinii și scăderea reputației – vecinii care se plâng de chiriașul tău vor apela atât la tine cât și la autorități pentru a-și rezolva problemele
  • evacuări costisitoare

E important să te protejezi din aceste puncte de vedere și să îți asiguri stabilitatea și prosperitatea afacerii și a propriei sănătăți mintale.

Citește și: 6 tipuri de chiriași de evitat și cum să îi eviți

5 pași esențiali pentru a-ți maximiza veniturile din chirii

 

Top 5 sfaturi pentru a evita problemele cu chiriașii

Sunt multe modalități prin care poți să verifici chiriașii înainte să agreezi înțelegerea cu ei și să semnezi contractul de închiriere. Important este să păstrezi lucrurile simple și să nu le complici.

1. Creează anunțuri inteligente și asigură-te că imobilul tău arată bine

În momentul în care faci anunțul, fie că îl faci pe grupurile de Facebook, fie că postezi în altă parte sau apelezi la o agenție imobiliară pentru intermediere, asigură-te că anunțul tău este plasat în locurile unde este atent chiriașul tău ideal.

Dacă dorești să închiriezi proprietatea studenților, poți să intri pe grupuri de Facebook de chirii sau grupuri studențești.

Dacă vrei ca proprietatea să fie închiriată de studenți din țări străine, asigură-te că anunțul este în limba engleză (sau altă limbă) și poate fi accesat de publicul tău țintă.

În anunțurile tale, fii clar cu privire la facilitățile proprietății tale, la preț dar și la ce îți dorești de la viitorul chiriaș: referințe de la foști proprietari de exemplu.

Totodată, aspectul proprietății tale poate fi un factor important în găsirea chiriașilor ideali. Asigură-te că îți prezinți proprietatea într-un mod atractiv. Acest lucru poate să atragă chiriași de lungă durată.

2. Menține un preț competitiv și ia în considerare o agenție de property management

Utilizează website-uri precum imobiliare.ro pentru a vedea nivelul pieței din zona ta. Dacă setezi o chirie prea mare sau prea mică, îți vei micșora șansele să găsești un candidat ideal pentru proprietatea ta.

Chiria prea mică poate atrage chiriași mai puțin înstăriți, care pot avea un grad de risc mai ridicat în ceea ce privește plata chiriei constant și fluid.

Poți opta pentru o colaborare cu o agenție imobiliară care oferă servicii de property management, mai ales în cazul în care deții mai multe proprietăți. Agenții imobiliari sunt mereu la curent cu prețurile din piață și au reguli și clauze clare în ceea ce privește găsirea unui chiriaș potrivit.

De asemenea, puteți următoarea întrebare:

Chiriașii rău-intenționați ar apela la o agenție imobiliară pentru a-și găsi chiria potrivită? În principiu, aceste persoane doresc să evite comisioanele agențiilor.

3. Sună referințele, verifică scorul și întâlnește-te cu chiriașii în persoană

Înainte să semnezi orice, asigură-te că ți-ai făcut temele, astfel vei salva mult timp, energie și bani. Verifică potențialul chiriaș printr-un intermediar care oferă un serviciu profesional de verificare. Făcând asta, vei scăpa de multe bătăi de cap și vei primi un raport al chiriașului pe baza căruia vei putea lua decizia potrivită.

Asigură-te că scorul obținut de potențialul tău chiriaș este „pe verde”. Ulterior, apelează potențialul chiriaș verificat și poartă o conversație productivă despre așteptările fiecăruia în legătură cu imobilul, întreținerea, plata chiriei și alte aspecte. Asigură-te că acea persoană este cel care dorește să trăiască în proprietatea ta, evitând astfel eventuali „intruși” sau o subînchiriere.

Fii atent la limbajul trupului, la felul cum se prezintă, felul cum vorbește și alte aspecte similare: vezi dacă este emoționat și dacă îți pune întrebările potrivite. Încearcă să afli intențiile sale în privința închirierii.

4. Semnează un contract solid de închiriere

Nu accepta plăți parțiale și încearcă pe cât posibil să primești banii prin transfer bancar, nu cash. În prezent, contractul de închiriere nu mai trebuie dus și aprobat de către notar și are valabilitate juridică chiar dacă este încheiat între două persoane.

Poți afla mai multe detalii despre contractul de închiriere pe pagina noastră despre contractul de închiriere.

Tot pe această pagină poți obține gratuit modelul nostru de contract de închiriere, pus la dispoziție de către echipa RentGuard.

5. Verifică documentele potențialului chiriaș

Cea mai frecvent întâlnită problemă când vine vorba de chiriași, este imposibilitatea plății. Pentru a te asigura că viitorul tău chiriaș își va permite să plătească lunar pe toată durata contractului, ar fi indicat să îi faci o verificare.

Din păcate, aici intervine scepticismul și reticența persoanelor ce doresc să închirieze un imobil, deoarece majoritatea nu vor dori să trimită documente oficiale sau alte atestări/acte personale spre un necunoscut.

Din fericire, RentGuard intervine ca terță parte în tot acest proces. Operatorii RentGuard se vor ocupa de verificarea potențialului chiriaș, asigurând protecția și confidențialitatea datelor. Aceste date nu vor ajunge în mâna ta ca proprietar, tocmai de aceea, acest lucru reprezintă un avantaj pentru chiriaș, iar acesta din urmă va fi mult mai receptiv în ceea ce privește oferirea unor documente pentru verificare.

Sistemul RentGuard vine în sprijinul proprietarilor, reprezentând o terță parte importantă în procesul decizional în ceea ce privește alegerea chiriașului potrivit.

Înregistrează-te gratuit în platforma RentGuard și solicită un raport al chiriașului!

Concluzie

Cu siguranță și tu vrei să ai chiriași responsabili care să îți ofere stabilitate și zero stres.

Ca și proprietar, mereu ai opțiuni la dispoziție. În cele din urmă, totul devine mult mai puțin costisitor și mult mai profitabil atunci când faci alegeri potrivite bazate pe date și informații, decât pe simple presupuneri sau chiar noroc.

Nu poți precize întotdeauna corect astfel încât să eviți de fiecare dată chiriașii cu probleme, de aceea este ma inteligent să folosești uneltele cele mai bune, pe lângă instinctele tale profesionale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.