fbpxSkip to content

6 tipuri de chiriași de evitat și cum să îi eviți

Chiriașii neprielnici îți pot ucide propria afacere de închirieri a imobilelor. În acest articol îți prezentăm 6 tipuri de chiriași de evitat + soluții cum îi poți evita înainte să ai probleme cu ei.

Cei mai buni chiriași sunt cei care au un venit consistent și stabil, în timp ce chiriașii răi sunt chiar opusul. Aceștia din urmă vin la pachet cu bani pierduți, mai multe bătăi de cap și totodată costuri mai mari pentru proprietari.

Din fericire, un proces bun de selectare a chiriașilor te poate ajuta să eviți acest lucru din urmă.

Dacă dorești să îți menții afacerea cu proprietăți de închiriere funcționabilă, fără probleme și într-un mod profitabil, îți prezentăm cele 6 tipuri de chiriași de evitat:

1. Chiriașii care nu plătesc la timp (sau deloc)

chiriasii care nu platesc

Acesta este probabil cel mai rău tip de chiriaș. Dacă deții mai multe proprietăți de închiriat, atunci clar ai o afacere la care îți dorești câștiguri constante. Neplata din varii motive sau amânarea plății nu fac decât să îți încurce propriile planuri și să îți ruineze întreaga operațiune.

Se poate chiar să ajungi până în cel mai rău caz și anume: evacuarea. Din păcate, atâta timp cât ai un chiriaș, legea îți interzice să îl dai afară deoarece încalci drepturile locatarului. Îți sugerăm să ai grijă la acest aspect și neapărat să deții un contract de închiriere semnat de către chiriaș, deoarece lipsa unui astfel de contract îți va provoca doar pagube și neplăceri. Legislația din România oferă destul de multe avantaje pentru chiriaș, de aceea lipsa unui contract îți va afecta afacerea.

Poți vedea mai multe despre contractul de închiriere pe pagina noastră și totodată poți descărca gratuit modelul nostru de contract de închiriere, creat o echipă profesională de juriști din cadrul RentGuard.Ro.

Cum poți evita chiriașii care nu plătesc?

Cel mai eficient mod de a evita un chiriaș care nu va plăti (deoarece nu va avea din ce să îți plătească) este să îi verifici situația financiară.

Asigură-te că potențialul chiriaș este la zi cu toate plățile, nu are datorii mari pe care nu le poate suporta, are posibilitatea să își achite creditele, nu are riscuri în afacerea pe care o deține (dacă deține o afacere) și au un venit relativ stabil cu care își pot permite să plătească.

Din păcate, chiriașul cel mai probabil nu va fi dispus să îți ofere acte și documente despre situația sa financiară și nici nu îl poți obliga să o facă. Pentru asta poți apela la serviciile RentGuard de verificare a chiriașilor.

RentGuard este o terță parte care se ocupă de astfel de verificări. Verificarea chiriașului nu este deloc intruzivă deoarece toate datele rămân confidențiale. Tu, în calitate de proprietar, nu vei primi datele personale ale potențialului chiriaș pe care i le solicităm noi în cadrul procesului de verificare.

Vei primi raportul nostru care îți va oferi siguranța că acel potențial chiriaș este de încredere. Astfel, chiriașul se va simți mai în siguranță să ofere aceste date personale și confidențiale, deoarece va ști că nu vor intra în posesia ta sau a altor persoane.

2. Chiriașii care îți deteriorează bunurile din imobil

chiriasii care fac stricaciuni

Ideal ar fi ca banii obținuți din această afacere să îi poți păstra sau investi pentru alte afaceri sau nevoi pe care le ai și nici decum pentru reparații și întrețineri ale imobilului din cauza unor stricăciuni grave.

Partea cea mai rea se regăsește în momentul în care chiriașul părăsește locuința și devine inaccesibil să mai dai de el și descoperi daune de care nu erai conștient. Acest lucru apare de obicei în cadrul chiriașilor din apartamente, care nu cer niciodată proprietarului întreținere sau reparații – proprietarul e obligat prin lege să asigure reparații și buna funcționare a bunurilor ori de câte ori e necesar).

Cum să eviți chiriașii care fac stricăciuni?

O verificare bună a antecedentelor te poate ajuta să eviți chiriașii care ar putea fi predispuși să deterioreze sau chiar să fure din bunurile proprietății tale. Poți să obții cazierul juridic al potențialului chiriaș sau recomandări de la proprietarii la care acel potențial chiriaș a mai stat înainte. Aici va trebui să comunici cu persoana vizată să obții datele de contact de la fostul proprietar.

În procesul de verificare de pe RentGuard ne asigurăm și de aceste aspecte.

3. Chiriașii care nu mai pleacă

chiriasii care nu mai pleaca

Acest lucru poate părea benefic dar totodată poate să fie în defavoarea afacerii tale. Un chiriaș bun ar trebui să își respecte contractul de închiriere și să nu ceară prelungiri, mai ales în ultimul moment înainte de termenul final. La fel ca în regimul hotelier, trebuie să se respecte data de check-out.

Aici vorbim în special în cazul în care tu, ca proprietar serios care ai o afacere de închirieri pe termen mediu și lung, ai deja semnate contracte cu viitorii chiriași chiar din a doua zi de la plecarea chiriașului anterior.

Dacă acesta din urmă prelungește șederea în mod necorespunzător, vei avea probleme cu următorul chiriaș care își dorește să se mute, conform celor stabilite. Cu cât „perioada moartă” dintre primul chiriaș și următorul este mai mică, cu atât randamentul va fi mai mare.

Cum eviți chiriașii care nu pleacă la timp?

Contactează foștii proprietari pentru a te asigura că a părăsit proprietatea la timp, fără decalări.

4. Chiriașii care deranjează vecinii și pe ceilalți chiriași

chiriasii care deranjeaza vecinii

Dacă ai un duplex, triplex, un complex rezidențial sau chiar o simplă locuință pe care o închiriezi, iar chiriașul tău face mult zgomot, deranjează vecinii și primești des plângeri de la el, categoric vei avea multe plângeri și bătăi de cap.

Chiriașii care fac deranj pot să fie atât persoane care fac mult zgomot, dau petreceri etc. cât și persoane care sunt nepoliticoase, se amuză pe baza vecinilor, fac stricăciuni în scara blocului sau în împrejurimi, sau fac mizerie și aduc constant mirosuri ciudate în zonă.

Cum eviți chiriașii care fac deranj?

Și aici, cel mai simplu este să întrebi foștii proprietari sau chiar angajatorul acestor persoane, să îți spună despre orice probleme de comportament de care ar trebui să fii conștient.

Totodată poți face o mică analiză socială, aruncând o privire pe conturile de social media ale aceste persoane. Îți poți da seama de anumite aspecte chiar și din câteva discuții, dar niciodată nu te poți baza doar pe aparențe, deoarece de multe ori, aparențele înșeală.

5. Chiriașii care subînchiriază fără știrea ta

chiriasii care subinchiriaza

Subînchirierea poate fi foarte riscantă, mai ales dacă tu, în calitate de proprietar, nu știi că are loc. Dacă chiriașul subînchiriază imobilul tău altor persoane, există nenumărate riscuri: pierderi, furturi, deteriorări, stricăciuni, probleme cu vecinii și altele.

Aici putem include inclusiv chiriașii care aduc alți chiriași pe perioadă nedeterminată și locuiesc împreună mai mulți decât ar putea duce capacitatea locuinței (ex: 6 persoane care stau într-un apartament cu 2 camere). Acest lucru rezultă într-o uzură mai rapidă a electrocasnicelor, cabinei de duș, chiuvetei, mașinii de spălat, etc.

Cum poți evita chiriașii care subînchiriază?

Cel mai bun mod de a combate acest risc este prin contractul de închiriere în care sunt stabiliți clar termenii și condițiile. În cazul în care chiriașul tău încalcă aceste termene și condiții, poți apela la autoritățile competente. De asemenea, fii atent la „semnalele roșii”:

Este aproape imobilul tău de locul lor de muncă? Chiriașul vrea să folosească proprietatea doar cu jumătate de normă?

În final, recomandat ar fi să verifici din când în când proprietatea. Ideal ar fi să ai un vecin de încredere care să te țină la curent cu noutățile proprietatea ta.

6. Chiriașii care nu au grijă de animalele lor de companie

chiriasii cu animale de companie

Unii proprietari de animale de companie sunt foarte indulgenți cu acestea. Își răsfață animalele și le oferă prea multă libertate să facă ce vor. Unii proprietari au și foarte multe animale de companie. Important este aici să ai grijă ca acești chiriași să fie atenți la animalele lor, să nu strice mobilierul, draperiile sau chiar electrocasnicele. De multe ori, proprietarii de animale pot îngreuna procesul viitoarei închirieri, odată ce au plecat.

Cum să eviți chiriașii care nu au grijă de animalele de companie?

Dacă alegi să permiți accesul animalelor de companie în proprietatea ta, aplică restricții și reguli clare înainte de a primi acel chiriaș. De asemenea, cere o dovadă în privința animalului de companie, pentru a vedea că este ceea ce chiriașul spune că este. De asemenea, e recomandată limitarea numărului de animale de companie pe care un chiriaș le poate avea.

Alte modalități prin care poți evita un chiriaș rău

O verificare amănunțită printr-un proces precum cel de la RentGuard este ideal pentru a evita orice chiriaș rău intenționat, nu doar cei menționați mai sus.

Pe lângă asta, mai poți lua în considerare următoarele aspecte:

  • Urmărește-i. Nu cere potențialului chiriaș doar informațiile de contact ale angajatorului și fostului proprietar. Apelează la direct la acele surse pe cât posibil și încearcă să aflii și mai multe despre acesta: care este cercul său de prieteni, cu ce se ocupă în timpul liber, prin ce își câștigă existența etc.
  • Fii răbdător. Fă-ți timp atunci când cauți un nou chiriaș. Știi cum este zicala: „Graba strică treaba”. La fel și în cazul acesta. Graba poate duce la o evaluare superficială, iar rezultatul nu poate să fie cel așteptat decât cu mult noroc.
  • Ia-ți un contract de închiriere puternic. Acoperă toate detaliile și verifică contractul alături de un avocat. Nu lăsa loc de erori. Contractul de închiriere pus la dispoziție de echipa RentGuard în mod gratuit poate fi un start excelent. Dacă consideri că mai trebuie adăugat ceva, apelează la un specialist cu care să te consulți. Suma pe care o vei avea de plătit se va reduce semnificativ deoarece ai deja un contract stabil realizat de o echipă de avocați profesioniști.
  • Ține legătura. Păstrează legătura cu chiriașii pe durata contractului de închiriere. Treci ocazional pe la proprietate pentru a verifica statusul ei. Apelează la vecini care să îți dea vești despre chiriaș.

În cele din urmă, în cazuri atipice, asigură-te că ai un avocat la îndemână. Nu știi niciodată când relația cu chiriașul se poate înrăutăți, iar a avea un profesionist juridic te poate ajuta să eviți litigiile costisitoare sau evacuarea.

Chiriașii cu probleme îți pot ucide afacerea, așa că asigură-te că iei toate măsurile pentru a-i evita.

Ai nevoie de mai multe informații? Accesează ghidul nostru pentru închirierea imobilului.

Apelează la serviciile RentGuard de verificare a chiriașilor prin intermediul aplicației noastre.

Citește și:

Cum se face verificarea chiriașilor în alte țări?

5 pași esențiali pentru a-ți maximiza veniturile din chirii

Verificarea chiriașilor pentru proprietarii de imobiliare. De ce trebuie făcută?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.