fbpxSkip to content

Calculează bugetul maxim pentru chirie în funcție de venit

Cât trebuie să plătești pentru chirie în funcție de venitul tău lunar? Cum stabilești bugetul maxim pentru chirie?

Echipa RentGuard.Ro îți pune la dispoziție un scurt ghid pentru educația ta financiară cât și un calculator de preț. 

pretul maxim pentru chirie in functie de venit

Cât îți permiți să plătești pe chirie?

În primul rând, vorbim desigur despre un procent, nu despre o sumă. În al doilea rând, pentru a face teoria coerentă și explicită, trebuie să detaliem putin „întregul tablou” al chiriei și relația proprietar – chiriaș.

Povestea proprietarului

Înainte de a stabili suma potrivită pentru închirierea proprietății sale, proprietarul trebuie să ia în considerare și să alinieze mai multe aspecte importante.
Pe de o parte, rentabilitatea investiției. Deși în cel mai simplu mod de a vedea lucrurile, proprietarul primește mulți bani de la chiriașii săi, există și alte aspecte de luat în considerare:

  • Ar putea fi nevoit, de asemenea, să plătească credite bancare și dobânzi pentru proprietatea pe care a cumpărat-o
  • Cu excepția proprietății, mobilarea și dotarea casei / apartamentului au fost, de asemenea, o investiție importantă
  • În timp, sunt necesare mai multe reparații sau înlocuiri ale echipamentelor, precum și întreținerea proprietății (vopsire, instalații sanitare etc.)

Pe de altă parte, competiția. În ciuda investițiilor, costurilor și pasivelor sale, proprietarul va fi obligat să stabilească valoarea chiriei la același nivel cu concurența sa directă.
Nu în ultimul rând, el trebuie să plătească impozite pentru venitul pe care îl primește.
Cu siguranță, un proprietar ar trebui să „facă calculele” înainte de a investi, dar este important ca și chiriașul să înțeleagă că nu 100% din chiria plătită intră în buzunarul proprietarului. Și că are și obligații și responsabilități față de chiriaș și terți, prin urmare valoarea chiriei nu este în general obiectul unei negocieri seminificative.

Povestea chiriașului

Pe de altă parte, în comparație cu proprietarul, chiriașul are alte probleme și responsabilități, în primul rând față de sine:

În calitate de chiriaș, închiriați o proprietate din două motive de bază:

  • Fie că nu aveți puterea financiară de a vă cumpăra o singură casă / apartament
  • Sau preferați să rămâneți mobil, capabil să vă mișcați atât de des pe cât stilul dvs. de viață o cere

Este mai bine să închiriați sau este mai bine să vă cumpărați propria casă / apartament? Aceasta este o problemă importantă pe care o vom dezvolta într-un articol viitor.

Până atunci, să spunem povestea locatarului. Așa cum am menționat anterior, chiriașul are o responsabilitate primordială față de el însuși atunci când alege un apartament de închiriat: să aleagă cu înțelepciune cum își cheltuiește banii!

În primul rând, este o chestiune de sumă (procent) – cât să cheltuiți pentru chirie; în al doilea rând, o problemă de condiții (în termeni de distanțe, utilități, colocatori etc.)

Este important să faci alegeri conștiente și logice!

În ceea ce privește valoarea chiriei, specialiștii imobiliari recomandă ca bugetul chiriei să reprezinte maximum o treime din venitul dvs. În timp ce stabiliți valoarea pentru chirie, ar trebui să luați în considerare factori precum:

  • Cheltuielile dvs. lunare
  •  Venitul dvs. lunar

Dar ar trebui să aveți o abordare mai atentă a acestei chestiuni. Este important să analizți și să decideți:

  • Aveți un program de lucru lung? Alegeți o proprietate lângă locul de muncă, acordați prioritate timpului!
  • Aveți un program de lucru fix, acceptabil? Puteți eventual petrece încă 20, 30 de minute în drum spre serviciu și înapoi. Prioritizatii banii!
  • Petreceți mult timp acasă? Aveți nevoie de o proprietate frumoasă, complet echipată (care, în general, vine cu costuri mai mari)? Sau pur și simplu petreceți timp doar pentru relaxare și dormit?

De ce ar trebui să vă puneți aceste întrebări? Pentru că specialiștii spun că ar trebui să cheltuiți maximum 30% din venitul dvs. pentru plata chiriei. Cu toate acestea, nimeni nu spune că trebuie să plătiți 30%, așa că unele răspunsuri v-ar putea ajuta să vă economisiți banii.

Calculator Buget Chirie RentGuard

Încearcă gratuit calculatorul nostru și aflăcâți bani ar trebui să plătești maxim pe chirie în funcție de venitul tău net lunar.

Atenție! Vorbim doar de bugetul pentru chirie (fără cheltuieli)

Începe prin a determina numărul de chiriași și continuă procesul pas cu pas până la aflarea sumei potrivite. Ulterior îți vom pune la dispoziție un formular prin care te ajutăm să găsești locuința potrivită pentru închiriere!