fbpxSkip to content

Capcanele contractului de închiriere

Te-ai întâlnit vreodată cu situații neplăcute în care pur și simplu nu ai avut ce să faci când a venit vorba de închirierea unei proprietăți? Ei bine, asta porbabil s-a datorat din diverse motive, însă unul despre care dorim să discutăm acum este despre capcanele contractului de închiriere și soluții pentru a le evita.

Pentru chiriași:

Asigură-te că cel/cea cu care semnezi contractul de închiriere este proprietar

Persoana care îți închiriază imobilul trebuie să fie proprietar sau persoană împuternicită. În cazul în care casa sau apartamentul de închiriat este un bun comun, e recomandat să fie trecuți ambii soți sau toate părțile ce dețin bunul respectiv, în contract. Făcând acest lucru, eviți eventualele probleme în caz de certuri sau divorțuri între deținătorii proprietății și astfel, te protejezi știind că nu vei fi evacuat(ă) din diverse motive.

Fii atent(ă) la penalități privind plata chiriei

Una dintre capcanele contractului de închiriere este trecerea penalităților pe zi, în loc de lună, iar acestea pornesc de la 0.1% până la 3%. Calculând acest procent pe zi, timp de 30 de zile, suma poate să devină una considerabilă.

Totodată, chiriașul trebuie să fie atent la condițiile de recuperare a garanției pe care o plătește la început și modalitatea prin care se restituie aceasta. Chiriașul trebuie să fie sigur că își poate recupera banii.

În cazul în care chiriașul dorește să părăsească bunul înainte de încheierea termenului final al contractului, acesta trebuie să respecte condițiile legate de preaviz și să anunțe proprietarul în scris cu privire la faptul că va urma să părăsească imobilul. În caz contrar, riscă să nu își mai recupereze garanția.

Cere documentele necesare de la proprietar

În cazul închirierii unui spațiu comercial, cere extrasul de carte funciară, în care reiese schimbarea destinației imobilului respectiv. În caz contrar, s-ar putea să te trezești că ai închiriat un spațiu comercial care de fapt este doar un apartament din punct de vedere legal.

Schimbarea destinației imobilului durează și implică obținerea multor avize. Totodată costurile nu sunt de neglijat.

Tot în cazul închirierii unui spațiu comercial, asigură-te că ai condițiile de prelungire foarte bine stabilite și detaliate, să se stabilească de la început că nu se va mări plata chiriei, iar dacă se va mări, în ce condiții.

În cazul cererii documentelor necesare de la proprietar, cere un istoric al plății utilităților și asigură-te că vechiul chiriaș nu a avut restanțe foarte mari și utilitățile nu au fost tăiate. Furnizorii de utilități pot cere garanții mari la reconectare.

 

Pentru proprietari:

Imposibilitatea evacuării chiriașului

Este extrem de recomandat să ai un contract de închiriere semnat cu chiriașul tău, însă chiar și așa, nu vei scăpa neapărat de problemele pe care acesta ți le poate cauza.

Potrivit legislației, chiriașul nu poate fi evacuat decât prin instanță, chiar dacă nu își plătește chiria și utilitățile. Un proces este lung și costisitor și poate dura chiar și 1 an de zile.

Cum ar fi să ai un astfel de chiriaș care să consume gaz, apă și curent haotic, și să nu-ți plătească aceste utilități?

Lipsa unui contract de închiriere semnat i-al oferi posibilitatea să plece oricând dorește, fără să pățească nimic. Pe tine însă, te-ar costa enorm, mai ales în urma scumpirilor la gaze și la curentul electric din ultima perioadă.

În contractul de închiriere, este recomandat să fie trecută o clauză de evacuare în caz de neplată, astfel soluționarea litigiilor are loc mult mai rapid.

Ca proprietar, ar fi indicat să nu-ți treci utilitățile pe numele chiriașului, deoarece ai control mai bun și poți verifica mai ușor plățile.

Citește și:

Obligatiile proprietarilor și obligatiile chiriasilor la închirierea unui imobil

5 sfaturi pentru a evita problemele cu chiriașii

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.