fbpx
Property manager: cum te ajută în administrarea proprietăților
Echipa Rentguard

Echipa Rentguard

În Lumea Proprietăților:
Ghidul Proprietarului, al Chiriașului și al Administratorului de Proprietăți

Ce face un property manager

În domeniul imobiliar, există numeroase profesii pe care le poți alege. Iar a fi property manager este una dintre ele. La fel ca orice alt job, administrarea de proprietăți vine însoțită atât de avantaje, cât și de dezavantaje. Fiind un domeniu din ce în ce mai important în real estate, administratorii de proprietăți sunt tot mai căutați.

Ce este un Property Manager?

Un property manager reprezintă legătura dintre un proprietar și un chiriaș. Acesta e specializat în administrarea proprietăților imobiliare (apartamente, case, complexe rezidențiale, etc). Un bun property manager știe să gestioneze eficient proprietățile pe care le are în portofoliu. Are ca scop maximizarea profitului, precum și menținerea proprietății în condiții excelente și satisfacerea nevoilor chiriașilor și proprietarilor.

Care sunt atribuțiile unui Property Manager?

Există o serie de task-uri pe care orice administrator de proprietăți trebuie să le îndeplinească. Mai exact, un property manager se ocupă de:

Marketing și închiriere (trebuie să promoveze proprietatea ca să găsească chiriași sau posibili cumpărători. În plus, trebuie să stabilească prețurile de închiriere sau de vânzare și să negocieze contractele.)

– Administrarea Chiriașilor (poate una din cele mai mari părți ale muncii e gestionarea relațiilor cu chiriașii. Un property manager le răspunde la eventuale întrebări, rezolvă problemele care apar și se asigură că chiriașii respectă regulile trecute în contract ale proprietății.)

– Întreținerea proprietății (aceasta trebuie să fie mereu în stare bună de funcționare. În plus, un property manager se ocupă de reparațiile necesare și întreținerea regulată.)

– Gestionarea financiară (e important ca un property manager să administreze cu grijă finanțele. Acesta are o sarcină esențială, fiindcă acesta colectează chiria, plătește facturile (unde este specificat). În plus, ține evidența tuturor datelor financiare relevante.)

– Supervizarea personalului (dacă e vorba de proprietăți mai mari, administratorul de proprietăți trebuie să coordoneze personalul care se ocupă de întreținere și securitate.)

– Respectarea Legislației (trebuie să fie la curent cu toate legile și reglementările locale și naționale care au legătură cu domeniul imobiliar, pentru a nu avea probleme juridice.)

– Comunicarea cu proprietarul (administratorul de proprietăți întocmește rapoarte periodice în ceea ce privește starea proprietății, veniturile, cheltuielile, etc.)

– Gestionarea situațiilor de urgență (incendii, inundații, alte posibile probleme în proprietate).

De ce ai apela la un property manager?

Dat fiind că piața imobiliară este într-o continuă creștere, este clar că numărul proprietăților oferite spre închiriere sau vânzare este de asemenea în creștere. Astfel, administrarea proprietăților devine un proces mult mai complex, nevoile și așteptările oamenilor fiind din ce în ce mai mari.

În plus, a angaja un property manager reprezintă o foarte bună metodă prin care salvezi timp, mai ales dacă locuiești departe de proprietăți sau pur și simplu nu ai suficient timp ca să te poți ocupa corespunzător de chiriași. Pe lângă asta, un property manager cunoaște foarte bine legile și reglementările din domeniu. Ceea ce înseamnă că tu poți sta liniștit în timp ce totul se desfășoară fără probleme.

De asemenea, este important de menționat că, pentru o eficientizare a muncii, un număr în creștere de property managers folosesc și diverse software-uri prin care să administreze mult mai ușor proprietățile și să ofere servicii mai bune chiriașilor. Platforma noastră digitală este una din metodele prin care timpul dedicat administrării de proprietăți poate fi redus chiar și cu 35%. Intră pe site-ul nostru și află mai multe despre soluția noastră inovatoare.

Studiile susțin ideea că angajarea unui property manager eficientizează și facilitează munca oricărui proprietar. Conform datelor adunate de Buildium într-un studiu din SUA, 83% din proprietari sunt interesați de property managers care colectează chiriile, iar 75% caută administratori de proprietăți care se ocupă de mentenanță și reparații, în timp ce 25% sunt interesați de sfaturi în legătură cu partea legală. Cu alte cuvinte, un property manager reprezintă o investiție valoroasă pentru a-ți facilita procesul de administrare de proprietăți.

În loc de concluzie

A fi property manager nu este chiar atât de ușor pe cât consideră oamenii. Mai ales că ai nevoie de o bază solidă de cunoștințe legale, precum și sociale. Având task-uri diversificate (gestionarea chiriașilor, administrarea financiară, menținerea proprietății în condiții optime, etc.), administratorii de proprietăți trebuie să se poată adapta cu ușurință tendințelor din piață și nevoilor clienților. Mai ales că domeniul este în continuare unul plin atât de oportunități, cât și de provocări.

Unul din modurile în care un property manager poate asigura rentabilitatea și confortul clienților săi este prin utilizarea unui software de property management, care eficientizează și facilitează cu mult administrarea proprietăților. Mai ales că, trăind într-o lume care se dezvoltă constant (și la un nivel foarte rapid), e important ca cei din real estate să poată ține pasul.

Share this post

Nu ești încă sigur?
Îți oferim access gratuit 60 zile!

Înregistrează-te gratuit și descoperă un mod inteligent de a gestiona proprietățile cu RentGuard. În plus, ai mai mult control și o relație transparentă cu chiriașii sau proprietarii.