fbpxSkip to content

Cele mai frecvente probleme cu chiriașii și cum să le rezolvi

Chiriașii sunt o parte importantă din industria imobiliară. Trebuie să te asiguri că toate nevoile acestora sunt îndeplinite – de la calitatea serviciilor, la siguranță, accesibilitate și comoditate.

Însă, există situații în care apar diferite probleme cauzate de chiriași.

Care sunt acele situații și cum le poți gestiona?

 

Neplata chiriei la timp sau deloc – problema des întâlnită la chiriași

Există multe motive pentru care chiriașii ar putea să nu plătească chiria la timp.

Unii dintre ei pot întârzia din cauza unei schimbări în situația lor financiară, cum ar fi o scădere a veniturilor sau o creștere a cheltuielilor.

Alteori, s-ar putea să uite să plătească chiria pentru că nu au un sistem bun de gestionare a finanțelor.

 

Dacă ai un chiriaș care nu își plătește chiria la timp, ar trebui să îi oferi posibilitatea de a rezolva problema înainte de a lua orice măsură împotriva lui.

Îi poți trimite notificări și memento-uri despre ceea ce datorează și când trebuie plătit.

Dacă nu răspunde după aceste notificări, atunci este timpul pentru măsuri mai serioase și poate fi necesar chiar să îl evacuezi.

 

Chiriașul întârzie cu plata sau plătește doar o parte din ea, angajându-se să plătească restul după câteva zile.

O problemă relativ comună poate fi prevenită cu o clauză de plată întârziată în contractul de închiriere. De asemenea, este bine să incluzi în contractul de închiriere un membru comun ca garanție de plată, căruia îi poți solicita suma chiriei, deoarece are același grad de responsabilitate ca și chiriașul.

Acest lucru trebuie individualizat în contract cu semnătura ambelor părți (tu și chiriașul). În situația în care situația degenerează, proprietarul poate acționa în instanță, iaraici găsești lucruri utile legate de această situație neplăcută.

 

Vecinii sunt deranjați de zgomote

De la capitolul ”probleme ale chiriașilor” fac parte și zgomotele făcute de aceștia, dar și utilizarea necorespunzătoare a proprietății ce provoacă daune în comunitate sunt unele dintre cele mai frecvente probleme ale chiriașilor.

Pentru a evita acest inconvenient, este recomandat ca, contractul de închiriere să se refere în mod expres la normele interne ale comunității în care este inserat bunul și acest lucru să fie înțeles ca făcând parte integrantă din acesta.

Adică, la semnarea contractului de închiriere, chiriașul acceptă regimul administrativ intern al clădirii în care este proprietatea, prin urmare, trebuie să respecte aceleași drepturi și obligații cum fac și ceilalți rezidenți din clădire.

Cu această condiție explicită în contractul de închiriere, poți cere chiriașului să respecte standardele necesare de trai bun. În cazul în care ești protagonistul unor incidente repetate, zgomote enervante într-un mod constant sau alte acțiuni care au un impact negativ asupra comunității, poți folosi toate aceste lucruri ca temei pentru rezilierea imediată a contractului.

Chiriașul devine proprietar în casa ta

Dacă descoperi că proprietatea ta se închiriază de către chiriaș, fără autorizația ta, ai tot dreptul să reziliezi contractul de închiriere, deoarece în conformitate cu legislația în vigoare, subînchirierea este interzisă, cu excepția cazului în care este stipulat în contract.

Într-un astfel de caz, ești îndreptățit să dai în judecată chiriașul. Despre toate drepturile și obligațiilor chiriașilor și ale tale, poți citiîn această secțiune.

Daunele – marile probleme făcute de chiriași

Dacă în momentul părăsirii locuinței, constați faptul că au existat distrugeri ale obiectelor, venite din partea chiriașilor, te confrunți cu o altă problemă comună în relația proprietar-chiriaș.

Pentru a anticipa acest tip de problemă, este foarte important să te asiguri că gestionezi eficient plata lunii de garanție, al cărei scop este tocmai repararea prejudiciului pe care îl prezintă proprietatea în momentul încetării contractului. Această sumă poate fi echivalentă cu una, două sau chiar mai multe luni de închiriere, mai ales dacă ești de părere că există factori adiacenți chiriașului care ar putea provoca daune mai mari proprietății, cu condiția ca ambele părți să fie de acord.

De asemenea, este foarte important să se stabilească în mod clar în contractul de închiriere responsabilitatea fiecăreia dintre părți cu privire la aranjamentele casei închiriate, astfel încât, în fața unui litigiu, contractul să poată fi utilizat pentru a elucida astfel de situații.

În esență, chiriașul are obligația legală de a returna proprietatea la sfârșitul contractului în aceeași stare în care a fost primită, prin urmare, este responsabil pentru reparațiile de închiriere cum ar fi daunele cauzate de neglijență sau de o abatere intenționată din partea lor.

Deci, în cazul în care persoana care închiriază casa ta a “decorat” una dintre camere cu graffiti realizate cu vopsea spray, chiriașul are obligația ca la momentul returnării proprietății, să revopsească în tonuri originale pereții, exact cum i-ai lăsat. Orice tip de renovare se poate face doar cu acordul tău, nu uita.

Așadar, problemele chiriașilor sunt destul de numeroase și des întâlnite. În acest articol, ai văzut doar o parte dintre aceste situații neplăcute. Contractul de închiriere joacă un rol extrem de important, iar mai multe aspecte le regăseștiaici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.