fbpxSkip to content

Contractele de închiriere trebuie declarate din nou la Fisc. Care sunt pașii de urmat?

Atunci când închiriezi o proprietate, ar trebui să negociezi întotdeauna contractul cu chiriașul. Acest document valabil din punct de vedere legal va stabili termenii și condițiile complete ale închirierii, inclusiv: plata chiriei, perioada de închiriere, despagubirile oferite în cazul eventualelor daune. Dacă acum, contractul este valabil și nefiind condiționat de înregistrarea acestuia la Fisc, din 2023 lucrurile se schimbă. Astfel, vom fi nevoiți să ne adresăm organelor fiscale competente pentru a oferi validare contractului.

Bucurie pentru unii, revoltă pentru alții. Așa s-ar traduce noile reglementări ce vizează contractele de închiriere. Acestea trebuie declarate la Fisc, începând cu 1 ianuarie 2023. În maxim 30 de zile de la încheierea sau modificarea contractului de închiriere, proprietarii au obligația de a transmite contractul la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Ne așteaptă urmările unei legi care odată introdusă, aduce modificări ale Codului Fiscal, dintre care cea mai semnificativă este reintroducerea obligației de a declara contractul de închiriere la Fisc. Legea prevede, de asemenea, modificarea modului de impozitare de anul viitor pentru veniturile din chirii, eliminând cota deductibilă existentă.

În ciuda modificărilor aduse Normelor Codului Fiscal, care au intrat în vigoare la începutul anului 2018, era încă necesară înregistrarea contractelor la ANAF cu două luni înainte de sfârșitul anului 2018. Agenția Națională de Administrare Fiscală a emis un decret pentru instituirea unei noi proceduri de înregistrare a chiriei.

În Monitorul Oficial a fost publicată modificarea OPANAF 114/2019, ce vizează aprobarea pentru procedura de înregistrare a contractelor de închiriere. De asemenea, regăsim  în modificare ce conține formularul și un model al acestuia. Primind noile vești cu optimism sau tristețe, proprietarii se întreabă care sunt pașii pentru a-și declara contractele corespunzătoare chiriilor, la ANAF.

sediu anaf

Unde înregistrăm contractul de închiriere?

Acesta se înregistrează la autoritățile ce intră în subordinea ANAF. Organele fiscale competente unde proprietarii trebuie să meargă, sunt cele în careꓽ

  • Locatarul trebuie să fie înregistrat ca plătitor de taxe, impozite și contribuții;
  • Locatarul trebuie să fie în raza teritoriului organului fiscal;
  • Proprietatea închiriată să fie în raza teritoriului organului competent.

Cum se completează contractul de închiriere?

Trebuie să depuneți Cererea de înregistrare a contractelor de închiriere, care poate fi găsită în anexa (anexa 2) dată, împreună cu o copie a contractului de închiriere. Atunci când se utilizează acest tip de contract, locatorul trebuie să pună o notație ”conform cu originalul”.

Procesul de aplicare este împărțit în două jumătăți, unde originalul este depus la administrația competentă și o copie este păstrată de locator. Copia împreună cu cererea se depun la registratura organului fiscal. Acest lucru se poate fie fizic, fie prin mijloace online.

Cum se face dovada înregistrării contractului?

Vom enumera două modalitățiꓽ

  • Depunerea cererii fizic, la registratura organului fiscal central competent

Pentru această situație, este nevoie de o copie a cererii depuse la registratură, copia trebuie să aibă număr de înregistrare și dată.

  • Depunerea cererii online

Pentru această situație, este nevoie de un mesaj de confirmare, care face dovada primirii cererii, de către organul fiscal competent.

Documentele și cererea depuse de locator în format fizic, sunt arhivate la dosarul fiscal al acestuia, iar cele transmise în format electronic, în arhiva electronică. În Registrul contractelor de locațiune, organul fiscal competent ține evidența contractelor de închiriere. Organizarea se face în mod informatizat, respectând modelul din anexa corespunzătoare procedurii.

În cât timp se înregistrează cererea pentru înregistrarea contractului?

Conform prevederilor legale, există un termen de maximum 5 zile din momentul în care se depune cererea. După cum am menționat anterior, înregistrarea se face în Registrul contractelor de locațiune.

Trebuie să reținem faptul că au fost aduse unele modificări Codului Fiscal, care prevăd un impozit de 10% pe veniturile din chirie. Aceste modificări ar putea duce la o actualizare, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra acestuia, însă venitul impozabil va fi stabilit la nivelul venitului brut, ceea ce va însemna o creștere a valorii impozitului. Noua modificare se va aplica doar pentru veniturile ce se obțin ca urmare a închirierii locuințelor. Nu se aplică pentru veniturile ce provin din închirieri în scop turistic a camerelor din locuințe considerate a fi proprietate privată.

De asemenea, noile reglementări vor fi aplicate începând cu veniturile ce se vor obține în 2023, așadar, la momentul actual, cetățenii nu vor suporta urmările. Un alt aspect de reținut este faptul că, în prezent, contractul este considerat valid fără înregistrarea acestuia la organele fiscale competente. Dar, din anul 2023, cei care au proprietăți închiriate, vor trebui să meargă la Fisc pentru că doar așa contractul primește validare.

Contractul semnat de ambele părți, dar și eventualele modificări ale acestuia, se vor transmite în termen de cel mult 30 de zile, de la data în care a fost semnat/modificat. 1 ianuarie 2023 este prima lună în care reglementările vor intra în vigoare.

 

Te-ar mai putea interesa și:

Creșterea Impozitului pe Veniturile din Chirii – OUG 16/2022

Tendințele pieței imobiliare în 2022

Capcanele contractului de închiriere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.