fbpxSkip to content

Cum are loc verificarea chiriașilor în Germania, Spania, Italia

Înainte de a închiria casa sau apartamentul, cu siguranță vrei să te asiguri că viitorii chiriași sunt de încredere. La urma urmei, vei împărți un bun cu cineva, iar siguranța ar trebui să fie o prioritate. În articolul de astăzi, vei vedea cum se verifică chiriașii în 3 mari țări. 

Proprietarii unor imobile sau chiar agenții imobiliari fac anumite verificări pentru a vedea dacă persoanele care doresc să închirieze o locuință sunt de bună-credință sau dacă își permit să achitele ratele impuse de proprietar.

În acest proces de verificare este necesar ca viitorul chiriaș să prezinte mai multe documente pe care agentul sau proprietarul le va scana. Este important de menționat faptul că o persoană nu poate fi oprită din a închiria o locuință din motive care țin de rasă sau etnie.

Un astfel de proces de verificare a chiriașilor are loc și în România. Procesul se întinde pe o perioadă de 2-3 zile lucrătoare, iar în acest timp sunt analizate mai multe aspecte din care poate să reiasă dacă persoana respectivă este de încredere și are suficiente fonduri pentru a plăti chiria lunară.

Cum se face verificarea chiriașilor în Germania?

În Germania, legea chiriașilor este foarte strictă. Proprietarul este obligat prin lege să furnizeze toate informațiile necesare despre contractul de închiriere, înainte de a-l semna. Uneori, înainte ca proprietarul să accepte un chiriaș, poate cere câteva documente pentru a se asigura că cel care va sta în locuință, va avea resursele economice pentru a plăti chiria. De obicei, proprietarii cer o dovadă legală a veniturilor. Deși există locuri, de obicei în afara orașelor mari, unde următoarele documente nu sunt atât de esențiale, totuși, atunci când vine vorba de orașe importante, cum ar fi Berlin, acestea sunt esențiale.

  • O copie a actului de identitate sau a pașaportului – Pentru a semna contractul de închiriere sau pur și simplu pentru a vedea apartamentul (în cele mai multe cazuri), este necesar să se prezinte o copie a actului de identitate sau a pașaportului, fie proprietarului, agentului imobiliar sau ambelor.
  • Documentarea istoricului de credit
  • Scrisoare de intenție sau scrisoare de recomandare Aceasta se obține de la proprietarul anterior / “Wohnungsbewerbung”.

Cum se face verificarea chiriașilor în Spania?

Documentația care poate fi solicitată pentru a verifica solvabilitatea chiriașilor depinde dacă aceștia au un loc de muncă la un angajator sau sunt lucrători independenți sau pensionari.

În cazul persoanelor angajate, este esențial să se solicite o copie a contractului de muncă, care ar trebui să fie, de preferință, cu durată nedeterminată și să aibă cel puțin 12 luni. De asemenea, este recomandat să solicitați cel puțin ultimele două state de plată pentru a verifica venitul lunar pe care chiriașul îl primește efectiv.

În situația lucrătorilor independenți, pe de o parte, modelul 037 care acreditează această condiție trebuie solicitat, pe lângă ultima declarație de venit făcută și, dacă este posibil, ultimele declarații trimestriale IRPF, declarații de TVA și facturi pentru ultimele trei luni. 

Atunci când chiriașul potențial este pensionar sau funcționar public, este bine să ceri o copie a ultimelor două salarii sau să ai un extras de cont al viitorului chiriaș, cu ultimul transfer al pensiei sau salariului. În cazul în care proprietatea urmează să fie închiriată mai multor persoane, va fi necesar să soliciți această documentație de la fiecare dintre viitorii chiriași.

Cum se face verificarea chiriașilor în Italia?

Există trei tipuri de contracte prevăzute de lege. Acestea sunt:

  • Contracte 4+4 – Această modalitate prevede că durata minimă a contractului este de patru ani. După această perioadă există opțiunea de a reînnoi pentru o perioadă egală de timp, adică, încă 4 ani. După perioada minimă de timp, oricare dintre părți poate solicita continuarea contractului sau încetarea acestuia în condițiile prevăzute de lege.
  • Contracte 3+2 – În acest caz, durata minimă a acordului este de trei ani și poate fi reînnoită pentru alte două. Același lucru ca și în cazul anterior, contractul poate fi reziliat atunci când timpul corespunzător se scurge, cu condiția ca cel căruia îi închiriezi să fie notificat cu șase luni în avans. În cazul în care nu există o notificare, contractul este considerat reînnoit.
  • Tranziție – Contractele de tranziție durează între 1 și 18 luni. Este cel mai potrivit pentru cei care vor fi în Italia pentru o perioadă scurtă de timp. Chiriașul trebuie să precizeze motivele pentru care solicită acest tip de contract și să dovedească de ce are nevoie de o chirie (justificând prin documente care atestă veniturile).

Ca și documente necesare, chiriașul va prezenta CI (carte de identitate) și CIF (cod de identificare fiscală, dacă viitorul chiriaș deține o entitate juridică), ultimele două extrase de cont în care se observă viramentul salariilor. Prin închiriere pentru perioade scurte, de obicei, ne referim la mai puțin de o lună (o zi, săptămâni, etc.).

Normele specifice ale contractului de închiriere scurtă sunt:

  • Proprietarul solicită chiriașului un depozit pentru a acoperi orice daune, în caz contrar acesta va fi returnat la sfârșitul contractului de închiriere.
  • La sfârșitul contractului de închiriere, proprietarul emite chitanța de plată. În acest moment chiriașul trebuie să plătească taxa turistică proprietarului.
  • Screeningul chiriașului este procesul de verificare a identității unui potențial chiriaș, a istoricului de credit și a istoricului de închiriere trecut. Scopul este de a proteja atât proprietarul, cât și chiriașul de activități frauduloase pe durata contractului de închiriere. 

Principalele motive pentru screening-ul chiriașilor sunt evitarea potențialelor probleme, cum ar fi violența, neplata la timp a contravalorii chiriei sau a altor activități ilegale.

 

Verificarea chiriașilor este, de asemenea, necesară pentru a evita răspunderea financiară în cazul în care se întâmplă ceva rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.