fbpxSkip to content

Cum se face verificarea chiriașilor în alte țări?

RentGuard este un concept nou pe piața imobiliară din România, însă nu este nou la nivel mondial. În alte țări, verificarea chiriașilor se face asemănător cu ceea ce prevede sistemul nostru, însă sunt și câteva mici diferențe.

Cum se face verificarea chiriașilor în Regatul Unit?

cum se face verificarea chiriasilor in regatul unit

Proprietarii sau agenții imobiliari fac de obicei verificări pentru a vedea dacă chiriașii sunt de încredere și își pot permite să plătească chiria în viitor. Aceștia sunt obligați legal să verifice statutul de imigrare al oricăror ocupanți adulți înainte de a închiria o proprietate (acest lucru se numește „dreptul de verificare”).

Pentru a putea trece verificarea este nevoie de un pașaport sau certificat de rezidență. Persoanele care nu sunt cetățeni ai Marii Britanii sau Irlanda au nevoie de documente care să confirme permisiunea de a se afla pe teritoriul țării. Cei care nu au pașaport trebuie să furnizere ori un certificat de naștere ori un permis de conducere.

Proprietarul sau agentul va face copii ale acestor acte furnizate.

În Regatul Unit este interzis de lege ca potențialii chiriași să fie discriminați pe motive de rasă, etnie sau naționalitate diferită.

Pe lângă datele de identificare sunt solicitate și alte acte precum:

  • un contract de muncă sau o scrisoare de la angajator
  • fișe de salariu sau extrase de cont recente
  • dovada dreptului la prestație
  • verificări de credit

Agenții sau proprietarii trebuie să ceară permisiunea scrisă pentru a putea demara procesul de verificare.

Totodată se mai pot cere garanții sau referințe de la fostul proprietar sau angajator.

Persoanele care nu trec de verificare vor pierde cel mai probabil șansa de a închiria locuința respectivă. În cazul plății unui avans, acesta va fi returnat.

Dacă persoanele ce doresc să închirieze nu au stabilitate financiară, aceștia pot apela la un garant care să garanteze pentru ei această stabilitate.

Cum se face verificarea chiriașilor în India?

cum se face verificarea chiriasilor in india

În anul 2019, guvernul Indian a venit cu o reglementare a procesului de închiriere care să fie benefică atât chiriașului cât și proprietarului.

Pe lângă verificarea propriu-zisă a identității persoanei și a stării materiale, în India este obligatorie verificarea cazierului juridic, deoarece proprietarul este responsabil din punct de vedere legal de activitatea comisă de către chiriașul său în cadrul locației închiriate.

Ca proprietar al unui imobil în India, trebuie să afli mai multe despre potențialul chiriaș, atât din punct de vedere personal cât și profesional. Până la urmă, interesul proprietarului este acela de a-și consolida afacerea într-un mod sustenabil, fără griji și riscuri. Tocmai de aceea, verificarea chiriașului în India este ceva normal pentru siguranța proprie cât și pentru siguranța imobilului sau a persoanelor din jur.

Verificarea cazierului juridic face parte din procesul de verificare, iar acest lucru nu este opțional în India. Practic, legea nu îi obligă pe proprietari să verifice chiriașii în mod direct, însă în Codul Penal al Indiei este specificat clar faptul că vina asupra actelor comise de către chiriaș pică și pe proprietar.

În unele locații din India, verificarea se face direct de către proprietari prin intermediul unei aplicații. Poliția din Nashik a lansat Sistemul de verificare a Chiriașului, aplicație care le permite proprietarilor să afle informații despre cazierul juridic al chiriașolor, fără a fi nevoiți să viziteze secția de poliție.

Cum se face verificarea chiriașilor în Statele Unite ale Americii?

cum se face verificarea chiriasilor in statele unite

În Statele Unite ale Americii verificarea chiriașilor se face prin intermediul SSN (Social Security Number), prin care verifici identitatea respectivului chiriaș.

Totuși, verificarea identității nu este suficientă când vine vorba de o afacere precum cea a închirierilor, de aceea, la fel ca la RentGuard, și în SUA există platforme prin care poți demara un proces de verificare. Potrivit Asociației Americane de Locatori, o verificare necorespunzătoare poate duce la diferite probleme precum:

  • Un chiriaș care are un istoric slab de închiriere și multe evacuări se va transforma probabil într-un chiriaș de coșmar care nu plătește chiria și care dăunează proprietății.
  • Un chiriaș care este un infractor vă poate expune la riscul unui proces dacă proprietatea dvs. se află în apropierea unei școli, parc sau altă zonă pe care o frecventează copiii.
  • Un chiriaș cu antecedente penale violente care dăunează pe altcineva la proprietatea dvs. ar putea duce la un proces și la toate taxele asociate cu acesta, atunci când partea vătămată vă duce în instanță.
  • Un chiriaș care refuză să respecte o verificare a antecedentelor, ar putea folosi identitatea altor persoane

Pentru verificarea chiriașilor, proprietarii se înregistrează pe platformele consacrate din SUA și achiziționează credite pentru a le putea folosi în procesul de verificare demarat tot prin intermediul platformei. În urma procesului de verificare a chiriașilor, proprietarii primesc un raport ce conține scorul, detalii despre starea chiriașului precum statusul de angajat, statusul financiar și juridic și alte informații sociale despre acesta.

Cum se face verificarea chiriașilor în România?

Verificarea chiriașilor în România se poate face prin intermediul RentGuard.Ro – primul și unicul serviciu de profilare și referențiere din țară. Sistemul RentGuard este unul relativ simplu format din 4 pași simpli:

1. Înregistrarea cererii de verificare

2. Acceptul pentru verificare

3. Procesul de verificare

4. Livrarea Raportului

Toate detaliile despre procesul de verificarea a chiriașilor în România pot fi accesate pe acest link.

 

Citește și:

Verificarea chiriașilor pentru proprietarii de imobiliare. De ce trebuie făcută?

5 pași esențiali pentru a-ți maximiza veniturile din chirii

RentGuard – Unicul serviciu imobiliar de verificare a chiriașilor din România

6 tipuri de chiriași de evitat și cum să îi eviți

 

Surse articol:

Housing.ComAAOAShelterRentPrep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.