fbpxSkip to content

Inventarierea Proprietății imobiliare

Fie că sunteți chiriaș în căutarea unei locuințe unde să va mutați, fie proprietar care caută să-și protejeze investiția, inventarul bunurilor și a condiției în care se află acestea este un document vital.

Ce este inventarul?

Inventarul unei proprietăți este un act adițional al contractului de închiriere. Scopul acestuia este de a crea o imagine de asamblu dar și concretă asupra imobilului și a bunurilor existente, precum și a condiției în care se află acestea la momentul închirierii.

Inventarul presupune o listă extinsă de articole pe care le aveți deja în proprietatea ce urmează să o închiriați, însoțită de poze detaliate.

La finalul perioadei contractuale, inventarul vă ajută la identificarea rapidă a oricăror daune produse pe durata folosirii imobilului.

inventar

Ce include o inventariere a proprietății?

Un inventar al proprietății ar trebui să detalieze starea fiecărei camere din proprietate. Aceasta include (fără a se limita) pereți, podele, tavane, uși etc. Practic, orice puteți vedea este notat. Chiar dacă există doar o mică pată pe covor sau o zgârietură în vopsea. Toate acestea sunt detaliate în raport. Documentul de inventar vine însoțit de fotografii.

Fiecare cameră ar trebui fotografiată, fiind evidențiate toate zonele cheie. De exemplu, dacă faianța din bucătărie prezintă un defect (ex. zgârietură), atunci aceasta va fi evidențiată în fotografie și menționată în raport. O fotografie suplimentară în care avem un obiect plasat lângă posibilul defect (ex. zgârietură, crăpătură etc.) va ajută la identificarea dimensiunii acestuia.

Tocmai ai montat o mașină de spălat nouă? Ne asigurăm că facem o fotografie a unității în ansamblu. Tot ce ar putea fi deteriorat în interiorul casei va fi inclus în inventar. Acest lucru nu se limitează la obiecte, deoarece caracteristicile structurale se supun aceleiași obligativități. Mai jos ai o lista cu exemple de bunuri ce trebuie incluse într-un inventar al imobilului:

Bunuri ce se găsesc într-un inventar al imobilului

atentie

Atenție! În termeni legali, în majoritatea cazurilor, o listă de obiecte enumerate pe o hârtie, fără detalii, fără dată sau fără semnăturile părților implicate, va fi nulă atunci când vine vorba de litigii între proprietari și chiriași.

De ce este nevoie de ajutorul unui profesionist?

Chiar dacă este posibil să își întocmească propriul invetar (proprietarii sau chiriașii), mulți dintre ei optează să angajeze serviciile unui profesionist pentru ca totul să decurgă bine.

Întotdeauna, aceștia au capacitatea și experiența necesare pentru a sublinia concret și precis unde este cel mai probabil să se producă daune, asigurându-se că proprietarii nu ratează niciun obiect/loc important al imobilului.

atentie

Este necesar ca proprietarii să conștientizeze faptul că un invetar întocmit în regim propriu ar putea cauza probleme în cazul unor eventuale divergențe. Instituțiile de soluționare a litigiilor juridice vor favoriza întotdeauna inventarele efectuate de profesioniști, în detrimentul celor efectuate de proprietarul imobilului.