fbpxSkip to content

Tendințele pieței imobiliare în 2022

Încă o lună și suntem deja la jumătatea anului 2022 și probabil te întrebi dacă merită să investești în imobiliare, cât timp vor mai avea loc creșteri ale prețurilor, dacă piața a ajuns la saturație, dacă ar fi bine să mai aștepți sau nu. În acest articol îți prezentăm tendințele pieței imobiliare în anul 2022, după o scurtă analiză realizată de echipa RentGuard.

Un an de creștere sau stagnare?

Pentru a putea face anumite preziceri, trebuie să ne uităm la factorii macroeconomici care au influențat piața până în prezent. Cel mai recent factor macroeconomic care a provocat schimbări radicale în numeroase domenii este, bineînțeles, pandemia cu Covid-19. Aceasta încă își face resimțite efectele, însă este doar unul din factorii care ne pun pe gânduri în aceste vremuri tulburi: războiul din Rusia, inflația de peste 10%, panica, propaganda și discuțiile despre criză ne fac să ne întrebăm tot mai des dacă 2022 este un an bun pentru investiții imobiliare.

Uitându-ne în ultimii 2 ani, putem spune că suntem martorii unei creșteri rapide a interesului pentru proprietăți imobiliare și totodată unei creșteri semnificative a prețurilor acestora. Anul 2022 pare că se menține pe o linie ascendentă, însă cu o viteză ceva mai lentă.

După o perioadă în care am conștientizat nevoia de spațiu și liniște, este perfect normal să avem anumite așteptări de la locuințele noastre, tocmai de aceea a crescut și interesul față de zonele periferice ale orașelor, zonele rurale și totodată, interesul față de proprietăți care sunt eficiente din punct de vedere energetic.

Diferențe între cerere și ofertă

O mulțime de factori influențează prețul final al unei case sau al unui apartament. Cel mai important este raportul dintre cerere și ofertă, iar în anul 2022, tot cererea este cea care predomină. În piața imobiliară sunt mai mulți cumpărători decât proprietăți disponibile, ceea ce oferă vânzătorilor șansa să negocieze prețurile în favoarea lor. Pe lângă asta, dobânzile mai mici, accesul facilla banii din piață, precum și inflația, favorizează procesul de creștere a prețurilor.

În anul 2022 cererea va rămâne superioară ofertei, conform unor specialiști imobiliari.

Interesul pentru investițiile în imobiliare este în continuă creștere

Privind retrospectiv, putem spune că pandemia a accelerat adoptarea mentalității de investitor în imobiliare. Oamenii aleg apartamentele de 1 sau 2 camere pe care le oferă spre închiriere, dezvoltând astfel o afacere din închirierea imobilelor.

Pentru ca afacerea din închirierea imobilelor să fie sustenabilă, profitabilă, iar randamentul să fie cât mai bun, recomandăm alegerea unor chiriași potriviți. Alegerea chiriașului potrivit îți reduce cu până la 70% riscurile ce duc la neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Pentru a alege chiriașii potriviți, apelează la serviciile profesionale de verificare a chiriașilor oferite de RentGuard și obține o analiză amănunțită a chiriașului tău și un raport pe baza căruia să iei decizia cea bună.

Dezvoltatorii imobiliari evidențiază o practică tot mai des întâlnită în rândul achizițiilor și anume: achizițiile din fonduri proprii, fără ajutorul băncii.

Din păcate, numărul de imobile disponibile este încă redus față de numărul de cumpărători, ceea ce duce în continuare la o creștere a prețurilor și la o cerere nesatisfăcută.

Creșterea prețurilor este marcată și de creșterea prețurilor la materialele de construcție, transport și întârierile livrărilor.

Conform unui raport realizat de ValorEasy, citat de HotNews și Economedia, s-au identificat 10 tendințe pe piața imobiliară, acestea fiind:

1. Creșterea progresivă a dobânzii la creditele ipotecare.

2. Scăderea accesibilității achiziționării locuințelor prin credit.

3. Cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi afectați primii

4. Construcțiile noi vor fi în continuare preferate la achiziție

5. Creșterea cererii de apartamente va încetini

6. Cererea pentru terenuri libere și case cu teren se menține ridicată

7. Cresc prețurile pentru locuințe

8. Scade oferta în piața secundară

9. Cumpărătorii nu-și mai vând proprietățile deținute și le transformă în investiție imobiliară sau le transmit membrilor familiei

10. Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, deoarece tot mai mulți cumpărători preferă să lucreze de acasă

 

Citește și:

Ce impozite se plătesc din chirii? Cum declari veniturile din chirii?

Capcanele contractului de închiriere

TVA 5 % pentru Imobiliare in 2022

 

Alte surse: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rămâi la curent cu toate noutățile RentGuard! 

Înscrie-te cu adresa de email și vei primi informații, știri și noutăți de la noi!

Notă informativă despre înscrierea la newsletter.